Sorraia

Sorraiaen er det tætteste nulevende man kommer på oprindelsen af den Iberiske hest

Sorraia er en lille hest på op til 155 cm. Farven er altid vildfarver, dvs. enten musegrå eller gul med ål, benstriber, skulderstriber og tofarvet man og hale. Hovedet er konveks i form og hesten fremtræder meget ædel og med højt sat hals.

http://gallery.lusitanoforeningen.dk/#!album-7

Sorraiaen stammer fra området omkring Sorraiafloden i den vestlige del af Spanien og Portugal, hvorfra den også har fået sit navn, samt dennes bifloder Sor og Raia. Der hersker en del uenighed om, hvor gammel racen rent faktisk er.

Nogle forskere mener, at den har været blandt de første hesteracer, der blev tæmmet. Om det er sandt vides ikke, men et er sikkert; Sorraiaen har under alle omstændigheder levet i Sorraia området i umindelige tider.

Sorraiaen er en sej og forholdsvis primitiv race, og har desuden en del lighedspunkter med Prezwalkskihesten og tarpanen, hvorfor man tidligere mente at den formodentlig nedstammede fra disse racer.

Via DNA test er det nu sikkert at den ikke har noget til fælles med przewalski men muligtvis noget med Tarpanen. Man har bevist via DNA at de, blandt andre racer, er forfaderen til den amerikanske mustang og flere sydamerikanske racer som eks criollo.

Mange europæiske racer viser spor af sorraiablod.

Tidligere brugte man den som arbejdskraft i landbruget samt til vogtning af kvæg og andre dyr. I dag lever racen hovedsagelig vildt i naturen, bl.a. har familien d´Andrade stillet jord til rådighed til en flok renavlede, vildt levende Sorraia’er.

Der er kun ca 200 renblodede Sorraia heste tilbage i hele verden. Man forsøger i øjeblikket at redde racen fra at uddø, men man mangler i høj grad midler til dette arbejde.

I øjeblikket udføres det mest af privatei Portugal og der er også en lille gruppe i Tyskland.

– Importeret fra Portugal af en entusiast.