Køb

Det kan være en stor og måske svær beslutning at bestemme sig for at købe hest. Hvis hesten så oven i købet kommer fra et land langt væk, kan det virke uoverskueligt. Men heldigvis er der hjælp at hente.

Foreningen vil gerne hjælpe med vejledning og henvisninger, men kan ikke som sådan formidle køb og salg af heste.

Vi henviser til APSLs Breeders Catalogue.

http://www.cavalo-lusitano.com/en/apsl-members/breeders-catalogue

Det er muligt at sætte Lusitano heste der står i Danmark/Dansk ejet til salg, via foreningens hjemmeside.

Vi anbefaler, at I kigger rundt på hjemmesiden og får mere viden om racen på den måde. Men det allerbedste er at opleve disse heste. Du kan selvfølgelig møde nogle her i landet, men for rigtig at danne sig et indtryk skylder man sig selv at tage til Portugal og se mange Lusitano heste i alle aldre samlet og derved danne sig et indtryk af de forskellige typer, blodlinier, farver og særtegn.

Lusitano arrangementer

Hele året bliver der hold auktioner og festivaler, hvor Lusitano hestene har en central rolle, men herunder kan du se de største og mest kendte.

Festival International do Puro-Sangue Lusitano – Cascais

The Festival International do Puro-Sangue Lusitano i juni måned, før har det været afholdt på Campo Grande, men de seneste år har det været i byen Cascais.

Begivenheden er championat konkurrencer for alle aldre af rene Lusitano heste, kåringen af årets Lusitano og en masse show og underholdning. Her ser i Lusitano heste fremvist til registrering og kåring, der er morfologiske konkurrencer og kåringer. Der er pris og udnævnelser til både årets avler, for at arbejde for at fremme Lusitano racen og andre relevante ting.

Få et program og hvis du kan – den komplette mappe over alle tilmeldte heste, med deres stamtavle og avler fortegnelser.

Hold f.eks. øje med brændemærkningen af de heste der falder i din smag, da man derved kan danne sig et billede af hvilke avlere og derved blodlinier du foretrækker.

Dette arrangement er mere højtidelig og der er meget prestige i at have heste med her og få tildelt priser og titler til sit stutteri og sine heste.

Alter Real auktion – Alter do Chão

Alter Real bliver tit opfattet som sin egen race, men er stambogsført i APSL og brugt i Lusitano avlen. Alter Real heste stammer fra et kongeligt stutteri -nu statsejet hvor disse heste avles særlig til brug til Escola Portuguesa de Arte Equestre – som er den kongelige rideskole i Lissabon. De bruger kun hingste fra Alter Real stutteriet. Stutteriet har også tilknyttet en rideskole og museum og er bestemt et besøg værd. Kun en gang årligt er det muligt at købe heste fra dette stutteri og det er til auktionen i april måned. Der er findes også avlere der kun avler med Alter Real blodlinier.

Feira National do Cavalo – Golegã

Afholdes første weekend i november hvert år i byen Golegã i Portugal.

Byen Golegã som også kaldes Capital de cavalos (Hestenes hovedstad), bliver forvandlet til et kæmpe arrangement, med kåringer, fremvisninger, opvisninger og konkurrencer.

Der bliver redet i gaderne, når man kigger ind af de åbne porte, opdager man stalde og heste og ryttere alle vegne. I midten af byen ved den store permanente ridebane, samles rytterne og rider rundt og rundt om ridebanen og viser sine heste frem.

Omkring ridebanen og de omliggende stalde/bygninger, står de heste der ikke lige bliver redet.

Avlerne som lejer sig ind i disse spiltove rundt om pladsen, medbringer deres fremvisning, show heste og heste til salg.

Denne festival er mere uformel, med masser af lokale traditioner og den bedste måde at møde avlerne, købere, sælgere under socialt samvær. Expo Egua Hoppekåring i Golega i foråret. Somregel i en weekend. Her kåres og fremvises hopper i forskellig alder og både med og uden føl.

Priser og transport

Vejledende priser

Dyrlægetjek koster fra ca. 90 -150 Euro

Digital røntgen koster ca. 300 -400 Euro

Opstaldning en måned for boks/hingst ca. 350-550 Euro

Opstaldning en måned frit/hoppe ca. 100-300 Euro

Bedækning af avlshingst ca. 400-1.500 Euro – Visse betydeligt mere. Har hingsten fået guldmedaljer og særlige udmærkelser eller har præsteret noget fantastisk kan prisen mangedobles.

Transport fra midt Portugal til København koster ca. 9 -15.000 danske kr.

I vil nogle steder se, at der står at hesten er testet for (Equine) Piroplasmosis enten negativ eller positiv, det har kun betydning når man vil indføre hesten i f.eks. USA.

Transporten

Der er stor forskel på de forskellige transportfirmaer.

Nogle har mange faste ture fra syden og har erfaring med eksport af heste fra Portugal og andre har slet ikke.

Man kan ikke regne med den samme høje standard som vi er vant til her i Danmark, hos de portugisiske firmaer.

Køber man hoppe er det bedste at få den bragt hjem med føl i maven (husk de første og de sidste måneder skal de ikke transporteres).

Der er nogen der tager betaling for føl, ved siden af (mor)hoppe og andre gør ikke.

Det kan under alle omstændigheder være en voldsomt oplevelse for et lille føl – husk de ikke skal transporteres før de er mindst 3-6 mdr. gamle.

Lejlighedstransport er den billigste løsning og går ud på at jo flere heste, der hentes og afleveres så få steder som muligt, jo billigere er det.

Det kan derfor betale sig at fylde transporten helt op i et samlingssted i Portugal og afleverer dem et sted i Danmark eller et andet land.

Transporten fra Portugal og til Danmark tager ca. 3-5 dage og de fleste kommer stivbenet og noget tyndere til landet. Lad dig ikke afskrække, de skal nok komme sig. Det kan ikke anbefales at få hesten transporteret hvis vejret og føret er alt for vanskeligt, så hellere vente.

Hjemkomsten

Det allervigtigste er at man er opmærksom på at vores græs og folde er betydelige mere frodigt end det de kommer fra, så man skal som altid – tilvænne dem græsset og kun give den begrænset adgang i en periode.

Husk at mange føl/ungheste og hopperne, måske aldrig har stået i en boks og prøvet en krybbe og vandkop og det kan derfor være en stor omvæltning at blive transporteret i 3 dage og havne i en Dansk boks. Det er meget forskelligt hvor meget de har været i hænder, fra avler til avler.

Tænk også på forskellen på temperaturen fra det de land de kommer fra og til vores temperaturer og vores blæsende og våde mudderfolde, måske er noget man skal introduceres stille og roligt til.

Hvad er Piroplasmose?

Piroplasmos/Babesia er en flåtbåren blodparasit, som hesten kan smittes med på samme måde som vi i Danmark kender det fra Borelia. Ekstensive hestehold dvs. heste der holdes ude i naturlige omgivelser kan få flåten på sig og derved blive smittet med parasitten. Hidtil er flåten kun fundet under varmere himmelstrøg dvs. sydeuropa, Afrika og sydamerica , men nyere undersøgelser viser at flåten nu er vidt udbredt i Schweiz og den sydligere del af Tyskland, så vi kan lige så godt forberede os på at den snart er i DK også.
Babesia findes i 2 arter Babesia caballi og Theileria equi ( tidligere kaldet Babesia equi). De angriber blodcellerne på lidt forskellig vis, og der er derfor også forskel på behandlingen af de inficerede heste.
Heste kan være raske smittebærere af parasitten i lang tid ( op til 3-4 år)efter at være blevet smittet uden at udvikle symptomer af nogen art. For Theileria equi’s vedkommende, resten af hestens levetid. Føl får ofte antistoffer fra hoppens mælk og kan således bekæmpe en infektion med eget immunsystem. En teori er at der måske kan finde en overførsel af selv parasitten sted fra hoppe til føl fra placenta
Begge Babesia arter kan forårsage ret uspecifikke symptomer f.eks. 40 grader feber den ene dag men ikke den næste, mangel på appetit, rødfarvet urin ( pga. af døde røde blodceller), generel nedstemthed, forhøjet puls og åndedræt. Alle symptomer, som også kunne tilskrives så mange andre sygdomme.
Er det farligt ? Både ja og nej: Flertallet af heste lever fint som Babesia positive og får aldrig symptomer, men nedsat immunforsvar kan svække hesten, så parasitten får overtaget og hesten bliver syg, og så er det vigtigt at hesten får stillet den rigtige diagnose, så den korrekte behandling kan iværksættes med det samme. Behandling kan i de fleste tilfælde ikke rense hesten fuldstændigt for parasitten, men nedbringe antallet, så hestens eget immunsystem kan håndtere dem
Babesia konstateres ved en blodprøve som sendes til analyse ( pcr eller ELISA test) og hvis positiv, skal der samtidig testes for hvilken af de 2 slags Babesia ,det drejer sig om, da behandlingen er forskellig . Begge typer behandles med Imidocarb men dosis er forskellig. Der kan testes for antistoffer samt for selve parasitten. Parasitten kan dog være umiddelbart fraværende hos raske bærere for så at forekomme igen efter en stressperiode eller andre tilfælde hvor immunsystemet har været under pres
Skal jeg lade min hest teste inden køb??
Indenfor EU kræves ikke en erklæring om at hesten er Piro negativ før export. Det gør der til lande som USA og Australien, da disse lande har gunstige betingelser for den flåt, som fungerer som vektor for smitten. Indtil nu er der ikke konstateret forekomst af flåten i DK. I Sydeuropa kan andelen af piro-positive heste være helt oppe på 75% alt efter landskabelige forhold og mere eller mindre gunstige forhold for flåten
Som med alle andre tests er det et spørgsmål om temperament: Man skal dog gøre sig klart hvad man vil bruge svaret til – vil man kun have en Piro-negativ hest ( dvs en hest hvor antistof-tallet ligger under et vist niveau) – vil man evt forlange hesten behandlet inden eksport, hvis den er positiv, men ikke syg – tester man for at vide om man skal holde et ekstra vågent øje med hesten, den første tid efter en lang og stressende transport.
En sammenligning kunne være spoleorm hos heste – En tænkt case: En hest skal sælges til en køber, som ikke er opmærksom på forekomsten af spoleorm og ikke gennemfører systematisk indsamling af gødningsprøver og evt. efterfølgende behandling. Hesten bliver utrivelig, sløj og mere og mere syg. Hesten kan i sidste ende dø, hvis den ikke behandles. I DK er vi meget opmærksomme på forekomsten af spoleorm og de fleste har en strategi implementeret for at holde niveau’et nede, men udrydde skidtet kan vi jo desværre ikke.