Lusitano

Længe før sidste istid, fandtes der heste på den Iberiske halvø. Disse heste var af Sorraia typen. Halvøens historie er fyldt med mange voldsomme krige og besættelser der har præget både Spanien og Portugal. Maurerne besatte store dele af Spanien og nåede også til den sydligste spids af Portugal før de blev stoppet af de dygtige rytterfolk der boede her. Portugal blev grundlagt i 1139, da Alfonso blev konge.

http://gallery.lusitanoforeningen.dk/#!album-5

De oprindelige hesteracer blev kaldt forskellige navne alt efter hvilken landsdel de tilhørte, da halvøen blev opdelt i Portugal (vest) og Spanien (øst), blev også hestene opdelt i primært to nye racer. Den vestlige del af øen, den gang kaldet Lusitania, blev hestene kaldt Lusitano for hankøn, Lusitana for hunkøn – senere blev det korrekte navn, som nu bruges i stambogen Puro Sangue Lusitano (PSL) altså frit oversat: ren fuldblods portugiser og i daglig tale Lusitano. Den anden er Pura Raza Española (P.R.E.), deres tæt beslægtede søsterrace.

De to racer PRE og Lusitano er genetisk næsten identiske. ( Der er  påvist mere Sorraia mDNA i Lusitanoen) men måden de avlsmæssigt er udvalgt på har gjort dem til to racer med forskellige præg. Lusitanoen er frem for alt udvalgt på funktionalitet, – skønhed, farve, lang man og lign. kom i anden række eller blev slet ikke taget i betragtning. Det portugiserne mener med funktionalitet er at hesten skal kunne fungere som ridedyr og arbejdsdyr.

I dressur, i marken, ved tyrefægtning, høj skole, kørsel mm. Den skal kunne fungere i sit sind og i sin krop.

Den skal være fornuftig, modig, lærevillig, aktiv, lydig, klog, rolig, ernergisk og den skal være både stærk, smidig og udholdende. Udvælgelsen har i mange hundrede år først og fremmest været via tyrefægtning og lign. krævende opgaver. Kampen med tyren er kun for de modigste heste. Kun for de mest holdbare da det er extremt krævende fysisk med alle de hurtige vendinger, stop og retningsskift. Kampen var et spørgsmål om liv og død og derfor var det kun de bedste heste som tyrefægteren mødte tyren med i arenaen. Hvordan hesten så ud betød ikke noget. Idag bliver hestene udvalgt på andre grundlag også, men arven fra gamle dage ligger stadigt i dem.

Det menes at alle iberiske racer nedstammer fra Sorraia hesten, som du kan læse nærmere om under siden Sorraia.

Læs mere om Lusitanoens historie

http://www.cavalo-lusitano.com/en/lusitano-horse/history-of-the-lusitano-horse